Šta se može brati u septembru

0
25
paradajz
Foto: Unsplash

U ovom periodu godine dozrevaju i beru se kornišoni, grašak i boranija (stabljike ne treba čupati već orezati do zemlje), paprika, paradajz, tikvice, dinje, tikve, salate, mladi lukovi, rotkvice, a i krajnje je vreme za vađenje krompira. Ovaj mesec je idealan i za branje lekovitog bilja i razmnožavanje ruža.

U drugoj dekadi meseca sejati, svakih 7-10 dana, rotkvice, spanać i salate. Pred kraj meseca voditi računa o pojavi mraza, jer su noći hladne (pogotovo se mraz može javiti u ravničarskim krajevima), a temperature počinju da padaju.

čeri na tanjiru
www.unsplash.com

Povrće osetljivo na hladnoću (paradajz, paprika, tikve, tikvice, krastavci, dinje, pasulj i boranija) mrazevi mogu uništiti. Osetljivi su  i cveće i neki začini. Pripremiti foliju i njime noću prekrivati osetljive biljke, a   zrele plodove obrati kako ne bi bili oštećeni.