Bordovska čorba je mešavina bakar-sulfida i gašenog ili negašenog kreča.
Priprema:
Za pripremu 100 l preparata, potrebno je u sud veći od te zapremine staviti 75 l vode i vrećicu sa 1000 g plavog kamena i pričvrstiti je iz ivicu suda, tako da se plavi kamen polako rastvara. U drugom sudu, u preostalih 25 l pripremi se krečno mleko od 750 g negašenog kreča. Kada se kamen rastvori pomešati tečnosti uz stalno mešanje. Rastvor mora imati neutralnu ili baznu reakciju. Spremljeni rastvor odmah upotrebiti. Koristi se za zaštitu od parazitskih gljivica voća i povrća.
Stajanjem Bordovska čorba gubi fungicidno dejstvo. Stabilizuje se dodavanjem 250 g šećera na 100 litara preparata. Na taj način se može tečnosti produžiti dejstvo nekoliko dana.
O načinu primene ovog sredstva saznajte iz knjige Organska bašta.
Neka od dozvoljenih sredstava za zaštitu na bazi bakar-hidroksida: Fungohem SC, Kocide 2000, Cuprablau Z ultra, Funguran OH…
Preventivne mera zaštite su izuzetno važne. Više o preventivnim merama i zaštitnim sredstvima saznajte na predavanjima i obukama.