Viseća muškatla – ukras za svaku terasu

0
20

Muškatla je biljka koja pripada porodici Pelargonium, a vodi poreklo iz Južne Afrike. Ovo je kod nas veoma popularna cvetnica, a u svetu se koristi i za proizvodnju parfema.

Ukoliko želite živost u vrtu ili na terasi ovo cveće, različitih oblika i boja, je idealan izbor. Cveta u kasno proleće, tokom čitavog leta i za vreme toplih dana u jesen.
A, što je najvažnije, gaji se veoma lako i lepo se slaže sa velikim brojem cvetnih vrsta.

Biljka je osetljiva na hladnoću pa je maj pravo vreme za njeno rasađivanje. Biljke odlično uspevaju na osunčanom mestu, ali se veoma dobro razvijaju i u hladu, naročito tokom vrelih letnjih dana.

Muškatlu saditi u baštensko zemljište slabo kisele ili neutralne pH vrednosti. Ukoliko imate baštenski kompost on je odličan supstrat za ovo cveće. Nakon što se rasad primi i počne da formira lisnu masu biljku prihranjivati tečnim organskim đubrivima, a nakon formiranja cvetova dodavati tečno đubrivo od gaveza. Umereno je ujutro zalivati vodom. Biljkama ne prskati lišće i ne dozvoliti da se voda zadržava u podmetaču. Povremeno staviti jednu kap povidon joda u vodu kako bi se sprečio razvoj raznih patogenih organizama u zemljištu.