Gajenje i nega vlašca

0
22
vlasac
Photo by Alejandro Piñero Amerio on Unsplash

Preuzeto iz knjige „Začinske i lekovite biljke u organskoj bašti“

Poreklo i sastav

Vlašac (Allium shoenoprassum) je omiljeni luk u mnogim zemljama gde se, između ostalog, gaji u saksijama ili kao dekorativni luk uz ivice staza u vrtu. U toku zime se drži u prozorima i obezbeđuje sveže vitamine u oskudnim zimskim danima. Blagog je ukusa i koristi se kao dodatak jelima i salatama.

vlasac
Photo by Laura Ockel on Unsplash

Nega

To je višegodišnji luk koji obrazuje lažnu lukovicu. Jedu se mladi, sočni listovi koji se u toku vegetacije beru 4-5 puta. Razmnožava se direktno sejanjem ili deljenjem bokora. U prvoj godini obrazuje se 30-40 biljaka koje se šišaju svakih 10 dana. Važno je održavati vlažnost zemljišta i povremeno đubriti kompostom. Ako se listovi ne seku, u drugoj godini vlašac procveta. Ružičasta cvast ima stotinak cvetova.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime