Pravljenje letnjeg komposta

0
18
Photo by Gabi Miranda on Unsplash

Kako leto odmiče, a biljke povećavaju lisnu masu i počinju da rađaju plodove, javlja se i potreba za njihovim prihranjivanjem u vidu organskih čvrstih ili tečnih đubriva. Iako se kompost najčešće pravi u kasnu jesen jer se tada bašta i okućnica pospremaju pred zimu, u ovom periodu u bašti takođe ima puno organskog materijala od kojeg možete napraviti bar jednu kompostnu humku.

Iz kuhinja, bašti, njiva i voćnjaka ne treba ništa bacati. Sav materijal organskog porekla može da se iskoristi za proizvodnju organskog đubriva. Nakon što sa leja porežete stabljike graška, isecite ih na komade manje dužine što pre i ostavite ih negde u kraj bašte, zatim tu su otpaci od listova kupusa i svog ostalog povrća koje ste već ubrali u bašti, pokošena trava (bez semena) itd.

Za pripremu komposta može se koristiti:

  • kuhinjski otpad, što sitnije isečen,
  • biljni delovi povrća, leguminoza, cveća, lekovitog bilja (zelena masa,)
  • lišće, slama, klip i stabljike kukuruza (nasečeni), stabljike suncokreta, maka, sitne grančice, lastari vinove loze, strugotina…
  • treset, izmet od kokošaka, zečeva, golubova (kao dodatak),
  • papir i karton, kućna prašina,
  • trava bez semena,
  • ali i drveni pepeo, perje od živine, slama, samleveni gašeni kreč, ostaci od pamuka I vune, krvno I koštano brašno, komina itd.